Оборудване

Една от най-важните цели на фирмата е прилагането на нови и модерни технологии за преработка на суровината. Технологията съдържа хладилни камери за съхранение и шоково замразяване чрез флуидизация, оборудване за оползотворяване на некачествената, но годна за консумация суровина в плодови пюрета. Така организиран, технологичният процес ще бъде предпоставка за пълна преработка на постъпваща с различно качество суровина, а именно:

- Суровината с най-добро качество ще се замразява шоково,
- Наранените и по-дребни ще бъдат пюрирани.

Оборудването и технологията са съобразени спрямо изискванията за ефективно и модерно производство с машини и съоръжения произведени по европейски стандарти. Машините са висок клас от гледна точка на изработка, надеждност и обслужване.

Ние използваме флуидизационния замразяващ тунел, или наричан още фризер, марка „FRIGOSCANDIA Equipment”, модел „FloFREEZE” за индивидуално, бързо замразяване на плодове и зеленчуци, който е с капацитет 2000 кг./час.

Съоръжението е ефикасно и икономично, съчетавайки максимална гъвкавост при употреба с минимални изисквания за работно пространство. То е проектирано за непрекъснат производствен процес от 22 часа при номинална производителност, без никакво междинно размразяване с използване на вода. Тунела е разработен на принципа на флуидизиране на продуктовата зона, така наречената IQF-техника (Indiviual Quick Freeze – индивидуално бързо замразяване).

Принципа на флуидизация означава че продуктът „плува” през фризера, носен по насочено нагоре студено въздушно течение, образувано от хиляди високоскоростни въздушни струи. Хранителните продукти постъпват повдигнати в зоната на замразяване, като посредством употребата на каскадна система плуват през зоната на замразяване до получаване на крайния продукт, който е готов за опаковка.

Дизайна на съоръжението позволява лесен достъп до всички зони. Обслужва се лесно и безопасно отвън, бързо се почиства. Минималния престой за почистване е по-малко от 2 часа.

Тунела има две отделни камери.
Принципът на флуидизация се основава на употребата на малки по размер хранителни продукти, които могат да бъдат вдигани във въздушния поток. Подходящ е за широка гама продукти – меки, лепливи, чувствителни. Диапазонът на тези продукти обхваща както традиционните основни зеленчуци като грах, нарязани на кубчета или на резени кореноплодни зеленчуци, нарязани плодове и цели или нарязани безкостилкови плодове (ягоди, малини, боровинки), така и много леки продукти като билки. С прилагането на IQF-техниката успешно се замразяват аспержи, фасул, броколи, брюкселско зеле, зеле, моркови, карфиол, целина, кестени, сладка царевица нарязана, краставица на резени, зелен фасул, праз, гъби цели и на резени, грах, чушки, домати, ряпа, картофи.

Друга част от оборудването ни е барбутираща вана, воден бланшор, с капацитет 2000 кг./час, машина за рязане на зеленчуци, машина за рязане на пипер на две и премахване на семената, съоръжение за вадене на костилки, пасирка.

Fabrica